My lovely friends---Thanks

Wednesday, 8 January 2014

Ola 2014!~ Homemade cheezy chicken ball ala2 IKEA with Pasta..



Assalamualaikum sahabat, lamanya x bersiaran di blogku ini..
"kebusyan"sepanjang 2013...hehehe kemana menghilang esok2 kita cite ya..Azam tahun ni ingat nak mula rajin update blog tp apakan daya lepas urusan kursus selesai,anak berkhatan&urusan bukak sekolah,badan xsihat la pulak..now dah 8 hari dalam thn 2014 baru sempat ku melaksanakannya..heeheehe baru 1st entry you...insyaallah akan ku cuba entry2 yg seterusnya mudah2an terlaksana hendaknya..ok cukup! yok citer pasal menu..
mula2 kita buat chicken meatball /bebola ayam dulu

 .

Bahan2nya

200gm isi ayam kisar
3 kpg tauhu (dihancurkan)
3 s/besar quaker oats (jika adunan agak lembik blh ditambah ikut suka)
1 biji telur  (dipukul guna garpu sebentar ,tidak digunakan semua secukupnya aje )
1/2 s/kecil serbuk lada sulah
1/2 s/kecil serbuk mix herbs
1/2 s/kecil garam halus
cheese dipotong dadu kecil (ikut la nak guna cheese apa,mozarella ke,chedar ke,klynn guna Edam sbb itu stok yg ada hehehe)
Cara2nya:
* satukan semua bahan kecuali telur & keju didalam satu bekas. gaul hingga sebati kemudian tuang sedikit2 telur yg telah dipukul asal adunan senang untuk di kepal bulat2 ya..masukkan poongan keju kedalam isi ayam.bulat2. seeloknya kita kukus dulu bebola ni sebelum digrill @ digoreng tp akak terus aje masukkan dlm magic pan akak,senang hehehehe letak sikit minyak,susun bebola ayam tutup dlm 2minit buka tutup terbalikkan tunggu sebentar buka,siap!angkat bebola ayam, lepas tu guna kuali yg sama masukkan 1/2 s/besar butter,panaskan magic pan.(kalau minyak lebihanbebola ayam xberapa cukup)masukkan sayur brokoli,kobis bunga & karot yg telah dipotong bersih.tutup pan sebentar nampak brokoli agak masak kacau sebentar,tutup api siap sayur goreng kita.














Spaghetti goreng simple..
bahan2nya
1 packet spaghetti direbus & ditoskan
1/2 biji bawang holland
3 ulas bawang putih dicincang
100 gm udang beraih (jika suka)
sedikit english parsley (dihiris )
sedikit lada hitam ditumbuk kasar
1 helai daun  Bay
sedikit minyak olive (dlm 2 s/besar,minyak masak biasa pon boleh)
garam secukupnya
Cara2nya:

  1. panaskan minyak dlm kuali,tumiskan bawang putih & holland ,kacau sebentar
  2. masukkan daun bay & udang,kacau hingga udang bertukar warna
  3. masukkan lada hitam hancur sedikit garam,
  4. masukkan spaghetti gaul sebati..jika agak kering masukkan sesenduk air .akak guna air rebusan spaghetti tadi.
  5. kacau sebati masukkan daun parsley ,siap.
Sos cendawan 


bahan2nya
50gm butter
1/2 biji bawang holland(dihiris)
1 biji bawang putih (dihiris)
 1/2 btg calery (dihiris)
1 s/besar lada hitam kisar
2s/besar tepung gandum
1 cwn air panas + 1 kuib stok lembu(boleh juga guna serbuk sos perang,klynn xdak stok sos perang)
1 tin cendawan butang (dihiris)






inilah bahan2 penganti sos perang hehehe


Cara2nya:
  1. panaskan periuk guna api kecil,cairikan butter
  2. masukkan tepung gandum,guna whisk kacau tepung (jgn sampai hangus ya)
  3. masukkan sedikit air stok tadi terus kacau jgn sampai tepung bergentil.masukkan selebih air stok
  4. masukkan bawang holland,bawang putih calery & lada hitam hingga mendidih.tutup api biarkan suam
  5. sudah agak suam masukkan dlm blender,blend halus.
  6. masukkan semula dlm periuk tadi bersama hirisan cendawan,
  7. masak semula,masukkan 2s/besar  kicap manis & 2s/besar worcestershire sauce,kacau & rasakan garam jika perlu..tambah kicap jika hendak lebih brown sos tu...ikut suka uoll la ya..masak hingga mendidih sebentar..siap utk di hidangkan..





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...