My lovely friends---Thanks

Monday, 20 January 2014

lauk-pauk untuk syahmi berpantang selepas berkhatan...2013


Salam semua...
saje nak post entry masa anak bujang akak berpantang time bersunat tahun 2013.heeheehee diharap dgn post ni dapat la anak2 kak lin boleh buat rujukan masakan dalam pantang...Adik(pangilan dirumah untuk syahmi) hanya sempat dikhatankan lagi 2minggu nak buka sekolah..risaunya masa tu takut xsempat sembuh..
     setelah berbincang & survey kami berdua bersetuju utk menggunakkan kaedah "laser & jahit" untuk sunatkan adik..Mula2 masa dibius bergegar jugaklah klinik tu bila adik menjerit sakit...heehee nasib baik x ada pesakit kat klinik masa tu..Alhamdulillah lepas semua selesai ,sesampai dirumah dlm sejam adik dah boleh relax santai-santai main game & tengok TV macam biasa..(cuma dia berkain pelikat la).
     kami tak buat tali gantung kain macam kat kampung2 dolu-dolu pon..just bengkokkan hanger dawai kat bahagian depan kain pelikat adik..alhamdulillah syukur sesangat sebab dengan kaedah ni senang jaga luka adik..& xada pon darah..darah hehehe..malam pon adik tidur amannn jea .esoknya adik buang air kecik pon relak jea..hari ke 3 adik dah boleh pakai seluar..walaubagaimanapun kami tetap pantau air minum adik & makanan adik..jom kita layan gambar lauk pauk masa adik dalam pantang..

1st day menu- Sup ikan Haruan& nasi putih


2nd day menu- Bubur nasi +sawi goreng + ikanbilis goreng halia & daging black pepper


3rd day menu -Ikan Haruan bakar daun kunyit +sambal kicap lada hitam + sayur sawi tumis air

4rth day menu-nasi goreng lada hitam & air milo panas


4th day menu-nasi goreng dimakan dgn ikan merah bakar kunyit /lada hitam


5th day menu-sup ikan haruan +tahu goreng+bayam goreng & ikan bawal masam manis

6th day menu- bosan dgn sawi & bayam adik mintak brocoli kentang bakar buttermilk..

6th day menu- ikan siakap stim halia makan dgn nasi putih & brocoli bakar buttermilk

 untuk hari ke 7 adik dah mula makan ayam...alhamdulillah luka adik kering pada hari ke 5 lagi..sempatlah kita shopping baju seluar sekolah pulak...hehehe..










11 comments:

  1. bagus nya share resepi pantang khatan. Anak saya akan khatan minggu depan..mak dia plak duk risau nak jaga makan mcm mana ...ngan ada entry nih sangat membantu

    ReplyDelete
  2. anak sya baru sunat mlm smlm.. arini bakar ikan jer ngan sup sawi.. tgh cari resepi2 lain gak ni.. takut dia muak makan lauk yg sama... :)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih share menu. Pening pikir kan menu yg sesuai..

    ReplyDelete
  4. anak saya nak sunat weekend ni.tq for the recipe

    ReplyDelete
  5. Tq mohon share resepi yer. Hr sabtu nie anak sya nk brsunat...

    ReplyDelete
  6. anak teruna saya baru bersunat semalam..hari kedua mama dah start pening nak masak apa..huhu

    ReplyDelete
  7. Semlm anak saya dh bersunat secara beramai- ramai di hospital besar,pening ngan menu....tambahan si abang memilih,si adik in shaa Allah blh makan semua.
    Terima kasih shared resepi/menu.

    ReplyDelete
  8. Wah..thnks sudi share resepi..yg best nama anak pon syahmi jg n ibu dia pon lyn juga..what a coincidence😊

    ReplyDelete
  9. Wah..thnks sudi share resepi..yg best nama anak pon syahmi jg n ibu dia pon lyn juga..what a coincidence😊

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...