My lovely friends---Thanks

Sunday, 28 October 2012

menu raya aidiladhaku Ala" Hidangan Barakah"

Assalammualaikum..
masih ada mood raya haji ke? hehehe bagi kak lyn raya pertama  tahun ni kak lyn balik hari jea e  kg suami , jenguk mak mertua . Tak dapat bermalam sebab en.suami tak dapat cuti..biasalah army..
             menu pagi raya kak lyn hanya buat soto ayam saje..habis sembahyang raya kita orang pun bertolak balik ke kampung. di kampung macam biasa menu macam-macam ada laksa, rendang ,ketupat & lemang...seronok mak mertua kak lyn kita orang berkumpul.nak balik Shah Alam dapatlah bekalan daging korban dari abang ipar...Alhamdulillah rezeki..
              Esoknya bermulalah menu dari daging korban tu..hehehhe
kak lyn buat nasi Mandhi daging ,Ayam panggang berempah resepi dr chef Ammar "hidangan Barakah tv Al hijrah "yg ni  sedapp..Tak lupa sambal pencecahnya salata Hara @ tomato salsa..kita layan gambor ya..

hidangan tengah hari ku...Jemput makan....

Nasi Mandhi daging korban....

masak dalam periuk elektrik jea..

antara bahan2 yang kak lyn gunakan utk masak nasi mandhi ni..
lauknya kak lyn buat ayam panggang berempah ala chef Ammar..Suka-suka hati tu...
ayam panggang berempah ala arab..mcm dlm "Hidangan Barakah "

resepinya seperti yg dishare oleh chef Ammar:
bahan2nya
peha ayam-10 ketul
minyak zaitun-1/4 cawan
daun oregano-1sudu
daun basil-1 sudu *kaklyn pakai yg kering jea
ubi kentang 2 biji * kak lyn lebihkan sbb suka kentang
bawang putih 6 biji hiris nipis
bawang besar 2biji (dimayang)
daun parsley-1/4 cawan

 REMPAH PERAPAN AYAM
serbuk jintan -1 sudu teh
kunyit 1sudu teh
serbuk paprika 1 sudu teh
emping cili 1sudu teh
garam 1 sudu teh
lada hitam kisar 1 sudu teh
caranya:
  1. perapkan ayam selama sekurangnya 30min
  2. panaskan oven 210"c 20min
  3. dalam loyang campurkan kesemua bahan dan bakar selama lebih kurang 40min @ hingga ayam masak...
  4. sedia utk dihidang..


* utk salata hara just blendkan tomato3biji+cili padi hijau 5biji+daun ketumbar + jus lemon + garam secukupnya siappp..
*resepi nasi tu nanti kak lyn sertakan ya...insyaallah klu ada yg mintalaa..hehehe


5 comments:

  1. yumyum...terliur nengok...heee....blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. Nk tumpang tanya boleh Lyn? Emping cili tu apa ye?Wasalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syadana emping cili tu cili flakes @ serbuk lada kering tp bukan yg halus tu..dia mcm kalu kita order dominos pizza dia ada bagi cili kering dlm pack kecik2 tu kan..yg tu laa..hihihi paham ke ek?

      Delete
  3. Thanks lyn.Ooo tau rasanya cili tu. Resipi nasi mandhi tu ada kt mana ye. Boleh share tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi syadana..kalu secara tradisinya memang leceh masak nasi mandhi ni..tp klu guna periuk karen hehehe kita shortcut sikit la..Insyaallah kalu ada kelapangan lyn akan cuba post resepinya..buat masa ni jadual agak padat..nanti bila2 Aura memasak ada ya..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...