My lovely friends---Thanks

Wednesday, 9 November 2011

Angel hair + cabonara Fish with basil

Inilah rupanya "my favorite pasta"
assalammualaikum Semua,
  masakan pasta ni adalah gabungan dari apa saje ikan dan bahan yang ada di dalam Mr fright hehehe
Janji boleh ngap!Dan yang penting I like..

bahan -bahannya:
1 paket pasta yang telah direbus & ditoskan
1 paket ikan dory
1 keping ikan Salmon
1 paket sweet basil ~ kaklyn beli di Cold Storage
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar~ jika suka
2 s/besar minyak zaitun
1/2 s/besar lada hitam tumbuk
1 kotak kecil heavy cream
100ml susu segar ~angaran utk kuah
1 keping bay leave
sedikit garam
cara memasak:~
  1. panaskan minyak didalam periuk
  2. tumiskan bawang putih & bawang besar
  3. masukkan daun bay dan lada hitam yang ditumbuk,kacau sebentar
  4. masukkan isi ikan dgn sedikit air, taburkan sedikit garam
  5. bila ikan sudah masak,taburkan daun basil , kcau perlahan2
  6. masukkan pasta yang telah direbus tadi dan gaul sebati seketika
  7. masukkan heavy cream dan susu segar (ini bergantung, berapa pekatnya kuah ikut selera masing2)
  8. rasakan garam kalau happy dgn rasanya tutup api dapur ..
  9. hidangkan taburkan keju Parmesan (jika suka) & boleh menjamu selero...


4 comments:

  1. akak suka sgt pasta
    pastu letak cheese byk2

    ReplyDelete
  2. Salam lyn,

    Salah satu kegemaran Kak Ros dan keluarga Kak Ros ni...lapar la pulak..

    ReplyDelete
  3. kak kasih, betul lah tu letak byk2 cheese baru sedap! hahaha jgn cheese bedebah sudahlah..oO"

    ReplyDelete
  4. kak ros samalah kita..anak2 lyn lebih suka cabonara tapi bolonese pun diorg hentam jugak asalkan pasta...hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...