My lovely friends---Thanks

Tuesday, 11 October 2011

SUSHI~Futomaki,California Roll Sushi &Onigiri

ASSALAMMUALAIKUM..Moshi.!.Moshi..!Tomodashi..des...

 
Dari kiri Futomaki sushi,California roll (oren) Onigiri (nasi kepal)kanan
Buat Sushi untuk keluarga pada hari sabtu lepas..Dah lama teringin nak buat sendiri sushi tapi entahlah..tak berapa comfidence bab nak masak beras jepun tu..huhuhu.Entah macam-mana lepas tengok Youtube,gi blog kekawan boleh lak timbul balik aura nak membuatnya...hehehee dapatlah anak-anak kak lyn makan puas-puas Sushi ni...Rupanya tak daklah susah sangat nak membuatnya pun!...tapi lain kali kak lyn nak cuba masak nasi guna sukatan 1cawan beras= 1 1/4 air jea..sebabnya kak lyn guna sukatan masak nasi biasa.... nasi Sushinya terlembik sikit huhuhu....Nasib baik masih boleh digulung dan mudah dibuat Onigiri yang mana merupakan  Favourite anak-anak kak lyn berbading yang roll..Emmmm YUM..YUM...cicah pulak dgn sos kicap dan wasabi....^o^'.....

Nasi Sushi yang telah dicampur dengan cuka.
cuka dituang sedikit -sedikit  sehingga sebati dgn nasi.
*guna cuka ini utk basahkan tangan supaya nasi tidak melekat..

campuran 1/2 cawan cuka (kak lyn guna Apple Vinegar)+1 S/besar gula +1 s/kecil garam~ panaskan sebentar atas api supaya gula cepat larut (Jgn sampai mendidih!)sejukkan &dicampur bersama nasi

antara bahan-bahan filling yang digunakan:tuna mayo,timun jepun ,udang,crab sticks,telur dadar telur ikan warna oren( eb ikko)


tikar buluh untuk membuat sushi roll


Seaweed yang digunakan..


antara kaedah susunan bahan isi Sushi sebelum digulung

2 comments:

  1. boleh sikit je tau...;)jangkit akaklah ni..hihi tapi nasi lyn ada lembik sikit laa tak pa next time buat lagi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...