My lovely friends---Thanks

Thursday, 16 June 2011

spagehtti cabonara



Resepi ni merupakan resepi favorite keluarga kaklyn..kaklyn dapat resepi ni lama dulu..masa baru2 kawin..hehehe dulu masa anak dara kita kerja merantau sana-sini..xdak masa nak masuk dapur..dah kawin baru nak cuba2 masak..oop!sori ter"flashback"la pulak tadi.Emmm Ok! berbalik ke resepi ni, kak lyn tengok Chef Wan kat TV tahun 1998,dia ajor macam mana nak masak ..kita asyik duk tengok je, tak catit apa2 pun,main ingat kat otak je..soo..faham-faham jea laa ya...kalau ada yg kita memandai sendiri.

Bahannya:
1 bungkus spaghetti    |direbus & ditoskan
2 ulas bawang putih    |di cincang halus
1biji bawang holland  | di hiris nipis
1 tin cedawan butang | dihiris
400 gm daging/ ayam kisar
 sosej ayam |di hiris
sedikit  english parsley |dihiris (kalau x dpt yg fresh, yg dlm botol pun boleh)
1 helai daun bay kering
1 sudu kecil lada hitam di tumbuk halus
500 ml whipping cream @ susu segar uht
1sudu besar serbuk parmessan
1 kiub stok ayam
2 sudu makan minyak zaitun
sedikit garam

caranya
  1. panaskan minyak,tumiskan bawang putih .bawang holland sampai layu.
  2. masukkan daging kisar dan daun bay sedikit air jika terlalu kering,masak hingga daging bertukar warna
  3. masukkan cendawan dan sosej , kacau rata
  4. masukkan cream , stok ayam lada hitam dan parmesan ,kacau
  5. masukkan garam cecukup rasa , dan tunggu hingga masak  
  6. sedia di hidang bersama spaghetti..         

3 comments:

  1. salam kenal lyn
    sedapnya spagetti kat atas tu

    ReplyDelete
  2. salam balas ziarah Lynn...
    Sedap spaghetti mmg fav anak2 kat rumah :P

    ReplyDelete
  3. kasihredha: salam kenal gak..emm memang lemak berkrimm..

    Mamahawa: TQ kak hawa(mama),anak2 klu makan bertambah2 ..happy! kita klu makan bertambah2 weight...huhuhu err kita jumpa diFB jugak ye...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...