My lovely friends---Thanks

Monday, 13 June 2011

fish and chip

Bahan2 yg di perlukan:
4 keping ikan tanpa tulang( kaklyn beli Ikan yg frozen je)
100gm tepung gandum
30gm tepung jagung
1 sudubesar tepung beras
1 biji kuning telur
160-180ml air
1 biji putih telur
garam & serbuk lada sulah
minyak masak
Cara-caranya:
  1. perap ikan dengan garam dan serbuk lada sulah selama 30 minit
  2. satukan tepung beras +tepung gandum
  3. masukkan pula tepung jagung & garam
  4. masukkan kuning telur dan kacau sebati
  5. tambah air secukupnya dan dikacau lagi
  6. pukul adunan selama 2 minit.ketepikan
  7. dalam mangkuk lain,putar putih telur hingga separuh kental
  8. kemudian masukkan kedalam adunan tepung tadi dan dikacau rata.
  9. celup ikan dalam adunan tepung tadi dan digoreng.
  10. terbalikkan bila bahagian bawah keperangan
  11. bila masak sempurna angkat dan tus.
*bubuh ikan dalam pinggan dan hiaskan dengan kentang goreng dan coslow.tuangkan sos Tatar & lemon.
* untuk Coslow pula, Cincang halus kobis putih &unggu(jika suka), hiris bawang holland,sagat halus carrot,
campurkan sayuran ini dengan 2tbspn Mayonis,secubit garam,1/2 tspn gula dansedikit lada sulah..gaul sama rata dan disimpan dalam peti sejuk..sedia untuk dimakan...;-)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...