My lovely friends---Thanks

Thursday, 19 May 2011

resepi talam labu


 talam labu ni..sudah ku buat tak lama dulu..,saya pernah lihat resepinya di dalam blog,majalah dan di kenduri-kendara pun ada, saya minta tuan rumah resepi tapi tak tau resepi yg mana  nak di cuba..soo bila tekak rasa nak makan talam labu saya pun cuba guna resepi ni.hasilnya seperti yg dilihat..
bahan-bahan(loyang 8")
(untuk lapisan bawah)
  1. 300ml santan
  2. garam secukup rasa
  3. 65gm tpg beras
  4. 1tsp tpg biasa
  5. 100gm labu(lebih kurang),potong dadu,kukus separuh masak(klu nak dilecek pun ok)
  6. 55gm gula pasir
(untuk lapisan atas)
  1. 100ml santan
  2. garam secukup rasa
  3. 80gm gula pasir
  4. 2tbsp tpg beras
  5. 20gm tpg jagung
  6. 1biji telor,dipukul sedikit
  7. sedikit warna kuning telor
cara:
campurkan semua adunan utk lapisan bawah.
  1. panaskan kukusan pd api sederhana higga air didih,letak loyang yg digliskan dgn minyak atau mcm saya guna plastik ,ini saya lakukan supaya senang nak keluarkan dr loyang...
  2. tuang adunan utk lapisan bawah pd loyangtadi &kukus selama 10-15min
  3. (lapisan atas) dimangkuk lain,campurkan santan,garam & gula hingga sebati.
  4. masukkan tpg beras ,tpg jagung & telur.gaul hingga sebati ,tidak bergentil2,tapiskan
  5. tuang adunan ini keatas lapisan bawah
  6. tutup semula kukusan &kukus lg 10-15min @ hingga masak
  7. sejukkan sebelum di potong.. selamat mencuba :-)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...